HAREKETLİ PROTEZ UYGULAMALARI (HASSAS TUTUCULU PROTEZLER)

HAREKETLİ PROTEZ UYGULAMALARI (HASSAS TUTUCULU PROTEZLER)

HAREKETLİ PROTEZ NEDİR?

Hareketli Protez sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Sabit protezlerden farklı olarak takıp çıkarılabilirler. Özel metal + akrilik veya metal akrilik kombinasyonlarından yapılırlar.

Hareketli Protez Niçin Yapılmalıdır?

Estetiği ve fonksiyonu sağlamak amacıyla yapılır. Hareketli protez gerektiren vakalarda çok fazla diş eksikliği bulunduğundan, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi ve diğer kalan dişlerin zarar görmemesi için yapılması gerekir.

İki çeşit hareketli protez vardır.

  1. Kısmi diş eksikliklerinde yapılan protezler.
  2. Tüm dişlerin kaybedildiği vakalar

 

Hastaların kısmi diş eksikliklerinde hareketli (bölümlü, parsiyel, kısmi) protez istemeyen hastalar için hassas tutuculu protezler daha estetik bir çözümdür. Hassas tutuculu protezlere halk arasında gizli hareketli protez de denir. Hassas tutuculu protezler sıklıkla arka azılarını kaybeden hastalarda uygulanır.

Avantajları :

  • Hassas  protezlere göre daha stabildirler yani ağızda daha az oynar.
  • Hassas (kroşe) olmadığı için daha estetik görünürler.

Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda  tam protez uygulamaları  yapılır.  Tam protezler tamamen dokudan destek alan üzerlerinde yapay dişlerin tutunduğu pembe renkli akrilikten  yapılan protezlerdir. Çiğneme etkinliğini arttırmak için bu tip protezleri implant ile destekleyerek daha tutucu ve kullanımı daha kolay protezler elde edilebilmektedir.  Üst çenede total protezler sorunsuz kullanılabilirken alt çenede dilin  bağlantılarının protezi etkilemesi ve ayrıca tutuculuk ve destek için daha az dokunun olması alt protezlerin kullanımını güçleştirmektedir. İmplant uygulamaları  alt çene dişsizlik durumlarında başarı ile kullanılan tedavi alternatifi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hareketli Protezler Nasıl Yapılır?  Hareketli Protezler Neden Yapılır? 

Hareketli protezler, özel plastikler ve metallerin kombinasyonu veya vakaya göre sadece özel plastiklerden yapılır. Hareketli protezlerde kullanılan dişler genelde plastik dişlerden seçilir. Porselen dişler ağırlıkları ve kuvvetleri yumuşak dokulara uygun olmayan şekilde ilettiğinden ve plastikle iyi bir bağlantı sağlayamayacağından tavsiye edilmemektedir.

Hareketli protezler ağızdaki tüm tedaviler sonuçlandırıldıktan sonra ağzın ölçüsü alınarak, hekimin takibi doğrultusunda laboratuarda yapılır.

Hassas tutuculu protezler

Hastaların kısmi diş eksikliklerinde kancalı (bölümlü, parsiyel, kısmi) protez istemeyen hastalar için hassas tutuculu protezler daha estetik bir çözümdür. Hassas tutuculu protezlere halk arasında gizli kancalı protez de denir. Hassas tutuculu protezler sıklıkla arka azılarını kaybeden hastalarda uygulanır.


Avantajları :

  • Kancalı protezlere göre daha stabildirler yani ağızda daha az oynar.
  • Kanca (kroşe) olmadığı için daha estetik görünürler.

Güncellenme Tarihi : 02-11-2018 12:41:52